Máte nějaký dotaz, připomínku či
konstruktivní kritiku?
Piště na victorias-stories@seznam.cz --- Najdete mě také na Databázi knih

Lahodně s Ellou a přáteli

25. července 2017 v 17:41 | Victoria |  Čtenářský koutek
Autor: Ella Woodward
Počet stran: 288
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017


Najděte míru, která je přijatelná pro vás i vaše blízké, zařazujte do svého jídelníčku co nejvíce průmyslově nezpracované suroviny a hlavně nebuďte přísní na sebe ani na druhé, pokud si dáte/dají něco ne až tak úplně zdravého.
Na to je život příliš krátký!

(str. 10)

Nikdy jsem nebyla veganka. Dokonce ani vegetariánka. Přestože nejsem moc masový typ, k životu maso zkrátka potřebuji. Ráda však experimentuji v kuchyni a zkouším nové recepty. V poslední době jsem zabrousila i do veganské a vegetariánské kuchyně, takže tahle kuchařka mi opravdu přišla vhod.

Co se týče knihy samotné, působí na mě velmi příjemným dojmem. Graficky je nádherně zpracovaná. Hodně mě překvapilo, jak je kniha těžká. Také je plná fotek chutně vypadajících jídel, jak je u Elly zvykem. Moc se mi líbí, jak je všechno barevné a pestré. Člověka to láká, aby vyzkoušel úplně všechhno (k čemuž se nejspíš brzy dopracuji).

O Elle jsem něco málo psala už v předchozí recenzi. Tato mladá žena trpí nemocí zvanou syndrom posturální tachykardie. Nejvíce jí pomohla právě změna životního stylu. Avšak nenechte se zmílit, Ella není žádná fanatička. Každému doporučuje, aby se řídil vlastním rozumem a našel si svou vlastní rovnováhu, což je moc pěkně řečeno.

Zdravá strava spočívá v nalezení takového způsobu stravování, který nám vyhovuje. Jde o to jíst jídla, díky nimž se cítíme dobře - to může znamenat křupavé borůvkové čtverečky k snídani, salát z citronových brambor a máslových fazolí k obědu a pak k večeři pizzu a víno s přáteli - a je to tak naprosto v pořádku. Je to vaše tělo a váš život. Ano, snažím se všechny vést k tomu, aby milovali svá těla a pečovali o ně, ale nikdy bych nechtěla, aby se někdo cítil provinile, protože nejí pořád "dokonale". Navíc nic takového jako "dokonalé" stravování neexistuje, jde jen o to najít si tu správnou rovnováhu, která vyhovuje právě vám.

(str. 9, 10)

V úvodu se Ella rozepisuje o svém životním stylu a o tom, jak připravit hostinu pro přátele - jak kombinovat různá jídla apod.
Také dává rady, jak seznámit okolí s novými potravinami. Tohle se mi moc líbilo, protože moje rodina je taky občas dost skeptická, když jim uvařím něco, co je zdravé :-).


1. Zaměřte se na známá jídla.
2. Senznamujte, neškolte.
3. Je naprosto v pořádku upravovat si recepty.
4. Nesnažte se dělat razantní změny ze dne na den.
5. Nebuďte na sebe ani na nikoho jiného moc přísní.
6. Upravujte si svá jídla do krásné podoby.
7. Držte pod pokličkou použité suroviny.

(str. 11 - 13)

Co se týče samotných receptů, osobně si myslím, že by si vybral každý. I zapřísáhlý odpůrce zdravé stravy. Recepty vypadají tak neskutečně chutně, že nevím, co zkusit dřív. Rozhodně v brzké době vyzkouším granolu z pečené pohanky a kokosu, placičky z batátů, grilovaný kokosový kukuřičný klas, pečenou kořenovou zeleninu s javorovým sirupem, pečený kořeněný květák, čokoládový koláč s arašídovým máslem a tyčinky s quinoou, lískovými oříšky a kakaem. Ale jak říkám, těch krásných receptů je hrozně moc. A všechny vypadají dokonale!

Samozřejmě jsem nelenila a něco ukuchtit už zkusila. První pokus s borůvkovými lívanci byl neúspěšný. Nevím, jestli je to receptem, ale místo lívanců jsem měla na pánvi spíš kaši. Takže tenhle recept jsem raději zavrhla. Přesto jsem se nenechala odradit a zkusila pro změnu něco jiného. Druhý pokus už byl naštěstí úspěšný :-).

Flapjack z arašídového másla a medu:

Potřebujeme:
4 přezrálé banány
4 polévkové lžíce medu (já dala agávový sirup)
4 polévkové lžíce křupavého arašídového másla nebo jakéhokoliv jiného ořechového másla
200 g rozinek (dala jsem sušené pomelo)
300 g ovesných vloček
2 polévkové lžíce kokosového oleje, plus trochu navíc na vymazání formy (jelikož nejsem vegan, spokojila jsem se s obyčejným máslem)

Postup:
Předehřejeme si troubu na 200° C (horkovzdušnou na 180° C). Oloupeme si banány, dáme je do mísy a rozmačkáme je pomocí vidličky. Přidáme zbývající suroviny. Vymažeme čtvercovou pečicí formu o velikosti 20 x 20 cm kokosovým olejem, nebo vyložíme pečicím papírem. Směs nalijeme do připravené formy.
Pečeme 30-35 minut do zlatohněda. Poté vyjmeme z trouby a necháme aspoň 15 minut chladnout ve formě, aby hmota na flapjack zcela ztuhla. Po zchladnutí rozkrájíme na 12 tyčinek a můžeme se pustit do mlsání!

(str. 229)


A výsledek? Naprosto famózní! Řídila jsem se Ellinou radou a trochu si pozměnila recept, ale vůbec to nevadilo. Osobně bych tam příště nedala to pomelo, ale nějaké jiné sušené ovoce (rozinky nemám ráda, proto ta změna). Možná brusinky nebo sušená jablíčka, to by nemuselo být špatné. Také tam zkusím dát příště oříšky a nějaká semínka. Ale rodina se o to málem poprala, takže výsledek mě velmi mile překvapil :-).

Můj názor:
Mně osobně se kuchařka moc líbí. Jídla jsou většinou jednoduchá na přípravu a tentokrát se tam vyskytují i suroviny, které člověk běžně koupí v obchodě. Ale ano, sem tam se objeví i exotické suroviny, které jsou pro normálního smrtelníka
(a hlavně studenta) docela drahé. To jediné bych vytkla. Na druhou stranu se čtenář může řídit Ellinou radou a trochu si recept upravit. V kreativitě se meze nekladou :-).
Kuchařku bych doporučila všem veganům a vegetariánům, ale i běžným kuchtíkům, kteří rádi experimentují v kuchyni. Určitě nebudete litovat.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.

Lahodně s Ellou a přáteli si můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství Omega
nebo na e-shopu knihupectví Knihy Dobrovský.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Anie Anie | Web | 25. července 2017 v 17:55 | Reagovat

Vypadá super! Ten recept rozhodně vyzkouším. Miluji ovesné vločky, banány, ořechové máslo, takže to určitě bude něco pro mě!!!

2 Jane Jane | 26. července 2017 v 22:37 | Reagovat

To vypadá docela dobře, možná to časem zkusím (nebo ukecám sestřičku, aby mi to upekla).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama